Jdi na obsah Jdi na menu
 


Otravy

Co je dúležité vědět?

Otravy

Obecně k otravám psů nedochází příliš často. Psi totiž snadno zvracejí a pozřené jedy, které počínají dráždit na počátku trávicího traktu, obvykle vyvrhnou. Nebezpečí tkví v příjmu jedů ve formě tekutin, které začnou působit až v další časti trávicího traktu. Všechny příznaky otrav mohou splývat s příznaky jiných nemocí, které nemusejí mít s jedy nic společného. Zásadou při podezření na otravu je důležité objasnění druhu jedu. Jen tak - pokud známe protijed - je velká šance na snížení následků otravy.

Nejčastější případy                                         Obrazek

- rodenticidy - návnady na hlodavce

- moluskocidy - jedy na plže a mlže

- herbicidy - látky na hubení plevelů

- těžkými kovy

- jedovatými rostlinami

- lidskými léky

- i čokoláda je pro psy  jedovatá

Pamatujte na to, že otrava je stav, který vždy ohrožuje Vašeho psa na životě. Neexistuje na světě žádná látka, která by nesplňovala obecnou definici jedu. Záleží jen na množství, formě a stavu organizmu.

Trochu specifická je čokoláda, kde jsou psi na rozdíl od nás citliví na jednu ze složek kakaa. Pro patnáctikilového psa je jeden kilogram čokolády snmrtelná dávka!

Co v první řadě?

-Zabraňte dalšímu příjmu jedu, zajistěte vzorek pro veterináře

- Pokud nejde o žíravinu, vyvolejte zvracení pomocí roztoku soli nebo hořčice nebo sody - kvůli ověření postupu můžete volat veterináři ( 377 446 814 )

- U žíravin nevyvolávejte zvracení - tyto případy musí řešit přímo veterinář!

Co pak?

-Pokud je doba od sežrání krátká a jed byl vyzvracen, můžete nasadit dietu, hořký čaj a podat živočíšné uhlí ( univerzální protijed )

- I když zvládnete stav bezprostředního ohrožení, radši navštivte veterináře.