Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hirudoterapie a SARS-covid19

 

Post covidový syndrom a léčba pijavicemi

 

Zdroj: prof. MUDr. Albert Ivanovič Krašeniuk, Dr.Sc. Dr. Hc

       Postcovidový syndróm, rehabilitácia a liečenie pijavicami - YouTube (7:55-56:50)

 

Post covidový syndrom je stav organismu po prodělaném onemocnění, které invalidizuje a u polymorbidních pacientů bývá společnou příčinou možného úmrtí. Hlavním znakem post covidového syndromu je vznik tzv. intravaskulárních trombóz.

Plicní tkáň bývá nejčastějším postiženým orgánem těmito změnami (locus minoris resistens). Obdobné změny se objevují ve všech orgánech v těle pacienta, zcela logicky díky bohaté síti cévních kapilár. Jejich ucpání (trombóza) má za následek vyřazení daného místa ze své funkčnosti s rozdílnou reakcí podle stupně poškození. Tento stav se projevuje celou řadou různých klinických příznaků.

Dalším postiženým systémem je nervová tkáň, a to jak CNS (centrální nervová soustava – mozek a mícha) tak PNS (periferní nervový systém). Příznaky pro poškození CNS se projevují jako únava, ospalost, letargie, křeče atd. Příznaky pro poškození PNS se projevují jako svalová únava, motorická slabost, parézy, paralýzy atd.

Díky diapedéze (výstup krevních elementů z cév) vzniká další typický příznak pro post covidový syndrom, a to tzv. kožní vaskulitida (drobné krváceniny a začervenání kůže).

Následovné informace se týkají seznámení s možným způsobem řešení tzv. post covidových následků pomocí pijavice lékařské.

O významnosti a existenci hirudoterapie v dnešní moderní medicíně není pochyb. S pravdivostí tohoto konstatování máme jako akreditované hirudopracoviště stále více zkušeností. Za motivační lze chápat nejen množství spokojených klientů, ale i zlepšující se spolupráce s řadou humánních lékařů. Velmi dobré výsledky hirudoterapie, které nás vedly k zahájení tzv. post covidové léčby, jsou podloženy výsledky Hirudoinstitutem a publikovanými pracemi prof. MUDr. Alberta Ivanoviče Krašeniuka, Dr.Sc. Dr. Hc.

Pokusíme se ve zkratce vysvětlit podstatu působení pijavice lékařské v souvztažnosti s následky onemocněním způsobené SARS-Covid19 čili post covidovým syndromem.

Obecné reparační procesy jsou, díky poškození imunitního systému a intravaskulárním trombózám, silně zpomaleny a mohou vést k různému průběhu sanace organismu. Pijavice lékařská, pomocí biologických aktivních látek, velmi rychle zajišťuje rozpouštění mikrotrombů, stimuluje procesy hojení ve všech fázích a aktivizuje imunitní systém. Proces reparace (hojení) je tudíž zahájen okamžitě po přiložení pijavice. Na základě klinických studií prof. Krašeniuka se výrazně snižuje smrtnost a trvalé následky při včasné hirudoterapii u post covidového syndromu.

Všichni hledáme správnou cestu. Za naše pracoviště mohu s hrdostí ale i pokorou říci, že pijavice lékařská se nám v dnešní době covidové tmy a bloudění jeví jako rozsvícená pochodeň na nejisté cestě z pandemie Covidu. Jako pracoviště jsme hrdí na to, že jsme došli pro nás k neměnné tezi, kdy moudrost přírody a našich předků ustojí nejen čas, odpůrce a pochybovače, ale i současného nepřítele, kterým bezesporu v dnešní době SARS-Covid19 je.

 

MVDr. František Zahrádka / Jan Nábělek